Megszólalt Böjte Csaba, szerinte nincs ok a pánikra, és reméli, hogy az alaptalan vádaskodók elnyerik méltó jutalmukat

2023. május 19. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi mindannyian a bűnelkövető kollégánknak nem cinkosai, hanem áldozatai vagyunk” – üzente a Facebook-oldalán a Szent Ferenc Alapítvány munkatársainak Böjte Csaba.

Az alapítvány elnöke arra reagált, hogy nemrég ismét a sajtófigyelem középpontjába került az általa vezetett gyerekotthonok ügye, miután kiderült, hogy jogerősen 28 évre ítélték a rábízott kiskorú fiúk rendszeres szexuális és fizikai bántalmazása miatt a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ és a kászonaltízi Szent Katalin Otthon egyik volt nevelőjét. Mint azt az anyagunkban feltártuk, az abúzusok elkövetésének gyaníthatóan kedveztek a Böjte-hálózat működésének rendszerszintű hiányosságai is.

Azt nem tudjuk, hogy a Transtelex által feltárt hiányosságokat sikerült-e mára maradéktalanul kiküszöbölni, azonban időközben az alapítvány tevékenységére újabb árnyék vetült. A Mérce és az Átlátszó Erdély portál május elején közölte: a szovátai Szent József gyermekotthon volt vezetője által elkövetett többszörös szexuális erőszakról számolt be nekik az egyik volt nevelt. Mónika vallomása után sem a gyermekotthon dolgozói, sem a lányt meghallgató pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat, és amikor maga a bántalmazott tett panaszt, akkor minden érintett tagadta a tényt, amiről tudomásuk volt. A cikkek megjelenése után az alapítvány vezetője részt vett a székelyudvarhelyi RMDSZ Nőszervezetének anyák napi rendezvényén. Pál Edit Éva, az uh.ro főszerkesztője a rendezvény után megkérdezte Böjte Csabát a szovátai otthonban történtekről, és ekkor a szerzetes elmondta, tudott az esetről, de akkor sem hitt a szexuális erőszakot túlélő lánynak, és most sem hisz neki.

Ezt követően számos cikk, véleményanyag látott napvilágot, Böjte Csaba követői és támogatói kiálltak a ferences szerzetes mellett, azonban számos véleményformáló érvelt amellett, hogy a gyerekotthonok működését felül kellene vizsgálni, illetve sokan nehezményezték Böjtének a hárító, és a bántalmazási eseteket relativizáló magatartását is.

Böjte Csaba Facebook-bejegyzését azzal indította, álmában se gondolta, hogy valaha ilyen vihar fogja érni az alapítványt. A kászonimpéri gyermekotthonban élő gyermekek szexuális bántalmazásáért elítélt nevelővel kapcsolatban megjegyezte: „az ítélet megvolt, a törvényszék a magányos bűnelkövetőt elítélte, mi végig együttműködtünk a hatósággal, amely se engem, se egyetlen munkatársunkat nem vádolt meg! Tudtommal a szegény gyerekek se vádoltak Szabolcson kívül senki mást! Nekünk sem az ítélkezés, hanem az imádság a dolgunk!”

Böjte szövege azzal folytatódik, hogy a román ügyészségnek és bíróságnak köszönet jár, mert a munkájukat profin elvégezték, „a beteg részt kivették, mint egy daganatot, de nem roncsolták az egészséges szöveteket, a gyerekeknek otthont adó intézményt. Sajnos, a politikával átitatott sajtónak ez nem volt elég”

– jegyezte meg Böjte Csaba, aki szerint „ők nincsenek tudatában, hogy mi mindannyian a bűnelkövető kollégánknak nem cinkosai, hanem áldozatai vagyunk! Ez az ember a mi gyerekeinket bántotta és ezáltal minket is bántott, akik az erdélyi magyar gyermekvédelemnek a munkáját felvállaltuk!”

Remélem, hogy az alaptalan vádaskodók, rémhírterjesztők is elnyerik a jutalmukat!” – folytatta Böjte, és hozzátette, meg van róla győződve, a házakban becsületes munka folyik, és azt kérte, mindenki tartson ki, mert “a becsületes munka megvédi önmagát”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!